Co jeść, by być zawsze zdrowym?
Dieta, temat niezmiennie popularny od lat. W ramach światowego programu walki z otyłością i chorobami cywilizacyjnymi, wciąż promowane są coraz to nowsze propozycje programów żywieniowych. Należy jednak powiedzieć w końcu otwarcie, zdrowa dieta to zrównoważona dieta!
O każdej porze roku dostępny jest nieco inny zestaw produktów spożywczych. Oczywiście dzięki współczesnemu sektorowi produkcyjnemu, przez cały rok możemy jeść owoce i warzywa, a także typowe produkty sezonowe. Warto jednak wybierać świeże warzywa i owoce, które nie były poddawane obróbce termicznej, a także te, które wolne są od chemicznych środków zabezpieczających w transporcie.
Kierując się zasadami diety zbilansowanej, gdzie proporcje poszczególnych składników odżywczych, witamin i minerałów zostały precyzyjnie przeliczone, można być pewnym, że o każdej porze roku uda się skonstruować odpowiedni program żywienia dla całej rodziny.
Pamiętając o tym, że zbilansowana dieta powinna być przygotowywana indywidualnie według proporcji piramidy żywności. W zdecydowanej większości poradników można znaleźć przeliczenia procentowe poszczególnych składników, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany. Dla ułatwienia można zapamiętać, aby w ciągu dnia spożywać posiłki, w składzie których znajdzie się: 6 porcji węglowodanów, 5 porcji warzyw i owoców, 4 porcje produktów bogatych w białko, oraz tłuszcze w ilości nieprzekraczających 15-25 gramów na dobę.
Naturalnie podane proporcje to dzienne zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki, jakie należy równomiernie rozłożyć na 5 posiłków spożywanych w ciągu dnia. Warto również skonsultować program dietetyczny z lekarzem specjalistą, który pomoże przygotować odpowiednie menu, z uwzględnieniem stanu zdrowia i trybu życia pacjenta.